miercuri, 2 decembrie 2015

Piata mixta de servicii sociale este o solutie pentru dezvoltarea economica si incluziva

Despre Institutul de Economie Sociala: IES este un program al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, un centru de resurse pentru asociatii si fundatii cu activitate economica, case de ajutor reciproc, cooperative si intreprinderi sociale. IES este editorul Atlasului Economiei Sociala in Romania. www.ies.org.ro.

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile: FDSC este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala. Dezvolta si administreaza programe de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatiile neguvernamentale. Pana in acest moment, FDSC a facilitat finantarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, avand in un portofoliu de aproape 500 de proiecte puse in practica de peste 800 de organizatii neguvernamentale, de pe tot teritoriul Romaniei. Mai multe detalii se gasesc pe  www.fdsc.ro
Cea de-a cincea editie a Conferintei Nationale de Economie Sociala, organizata de Institutul de Economie Sociala, din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), alaturi de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc, a avut loc la Bucuresti. Au fost dezbatute principalele progrese realizate de sectorul economiei sociale si care sunt solutiile pentru ca economia sociala sa ramana un actor cheie in combaterea saraciei si excluziunii sociale in Romania.

"Dupa cinci ani de la lansarea primei linii de finantare POSDRU, dedicate economiei sociale , ne intalnim sa discutam despre prioritatile pentru finantarea acestui domeniu in Romania. Este o intalnire inedita intre case de ajutor reciproc, ONGuri si intreprinderi de insertie, iar la sfarsitul zilei ne asteptam sa obtinem cateva rezolutii pentru viitorul finantarii economiei sociale. Din punctul nostru de vedere, al Institutului de Economie Sociala, ne dorim ca toate sectoarele active, care au dovedit rezultate, sa fie sprijinite si sa se bucure de politici publice care sa le lanseze atat intreprinderile sociale de insertie, cat si institutiile de tip case de ajutor reciproc, sau organizatii ale micilor producatori agricole. Piata mixta de servicii sociale este de asemenea una dintre solutiile pentru dezvoltarea economica incluziva, serviciile sociale cum ar fi cele de ingrijiri la domiciliu sau cele oferite de casele de ajutor reciproc ale pensionarilor contribuind la generarea de locuri de munca si la imbatranirea activa." declara Ancuta Vamesu, coordonatorul Institutului de Economie Sociala din cadrul FDSC.

Unul dintre subiectele dezbatute pe parcursul conferintei a fost gradul mare de excluziune financiara inregistrat in Romania. Un numar mare de persoane, in special din grupuri vulnerabile ce locuiesc in zonele rurale, se confrunta cu asemenea situatie. Doar 60% din populatie are acces la servicii financiar bancare in Romania. Casele de ajutor reciproc au un rol cheie in deservirea acestor categorii de cetateni se arata in documentul prezentat in conferintp privind Crearea unui eco-sistem pentru incluziunea financiara prin organizatiile economiei sociale. Cresterea rapida a gradului de indatorare a gospodariilor din Romania este un motiv de ingrijorare. Potrivit studiului Accesul la servicii financiare si indatorare, realizat de Institutul de Economie Sociala, Romania este una dintre tarile cu cel mai mare grad de indatorare a gospodariilor, din Uniunea Europeana. Mai multe detalii despre aceasta tematica se gasesc in raportul cercetarii, disponibil aici: http://www.ies.org.ro/library/files/raport_analiza_nevoi_-_general_fdsc.pdf .

In prezent, casele de ajutor reciproc se bucura de increderea a peste 1 million de membri, ce detin fonduri sociale, ceea ce a dus la un exces de lichiditate, este de parere Marioara Duna, Secretar General al Uniunii Nationale a Caselor de Ajutor Reciproc.  Este necesara reforma  cadrului legal, pentru a permite diversificarea tipurilor de servicii pe care casele le ofera.Cadrul legal actual este restrictiv si neincurajator.

Liviu Voinea, Viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei evidentiat gradul ridicat de capitalizare al caselor de ajutor reciproc din Romania si a subliniat cateva tendinte in sectoarelor cheie ale economiei sociale. Scaderea constanta a numarului de salariati din sectorul cooperatist de la aproximativ 0,9% din totalul salariatilor in 2010 la sub 0,7% in 2014, este una dintre caracteristicile amintite de acesta.

O alta tema de actualitate pentru dezvoltarea economiei sociale a fost lipsa instrumentelor financiare adecvate pentru intreprinzatorii mici si cei ce provin din grupuri vulnerabile, ce vor sa dezvolte afaceri in zone sarace, unde este dificil sa gaseasca instrumente financiare de sprijin, casele de ajutor reciproc avand in prezent imprumuturi destinate si acestor grupuri. Cu aceleasi dificultati se confrunta si organizatiile de economie sociala, intreprinderile sociale si cele de insertie.  Lipsesc liniile de credit si institutiile financiare dedicate finantarii sociale cum ar fi bancile etice, banci cooperatiste instrumentele de garantare si fondurile de investitii sociale.

Participantii au dezbatut o serie de propuneri menite sa eficientizeze contributia economiei sociale la combaterea saraciei. Acestia au propus elaborarea unei strategii nationale de incluziune financiara care sa includa si promovarea educatiei  financiare si de antreprenoriat social  scoli.  Au mai fost aduse in discutie si deblocarea programului de finantare destinat intreprinderilor de economie sociala in cadrul programului guvernamental de sprijin al IMM-urilor si adoptarea normelor Legii Economiei Sociale. Participantii au considerat ca este nevoie si de infiintarea unei platforme comune de actiune care sa reuneasca diversele sectoare care fac parte din economia sociala - ONG, case de ajutor reciproc, intreprinderi sociale de insertie. Propunerile finale elaborate de participanti urmeaza sa fie publicate in curand pe website-ul Institutului de Economie Sociala, www.ies.org.ro .

Evenimentula fost organizat in cadrul proiectului ICAR - incluziune prin micro-Credit si Ajutor Reciproc - strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi, cofinantat prin Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu